lördag 12 maj 2012

Likheter - Skillnader - De Abrahamitiska religionerna

Likheter och skillnader mellan religionerna

Gudssynen:
Alla tre religionerna är monoteistiska. Kristendomens gudssyn skiljer sig lite genom att man menar att Gud har visat sig på tre sätt (treenigheten).
Människosynen:
Alla religionerna menar att människan har fri vilja, är skapade till Guds avbild och har därför ett ansvar att skapa en bra värld. Kristendomens människosyn skiljer sig lite genom att man menar att människan inte klarar riktigt att leva så som Gud vill. Redan Adam och Eva bröt ju mot en av Guds regler. Jesus behövde offra sig för att människan ska kunna leva som Gud vill.
Livsfrågor:
Döden? Alla tre religionerna talar om ett evigt liv efter döden tillsammans med Gud (ungefär Paradis). Judendomen skiljer sig lite genom att inte tala om ett helvete eller straff för icke troende.
Ondskan? Alla religionerna talar om att människan kan följa Guds goda vilja eller ondskans väg. Ondskans makt kommer att besegras i framtiden.
Världens uppkomst? Alla tre religionerna menar att Gud har skapat världen. Alla tre har i stort sätt samma skapelsemyt med Adam och Eva som de första människorna.
Jesus:
Enligt judendomen var Jesus en vanlig människa, men som inte lärde ut Guds riktiga budskap.
Enligt kristendomen var Jesus Guds son som offrade sig för att frälsa (rädda) människorna. Han visade att troende kan få ett evigt liv.
Enligt islam är Jesus en människa som spred Guds rätta budskap. Han var alltså en profet (Guds sändebud). Men kristna har tolkat hans ord felaktigt. Muhammed är den siste profeten och hans ord är rätt tolkade i Koranen.

1 kommentar: