lördag 5 maj 2012

Judendommen - Frågor & Svar

Judendom

Viktigt: Moses, Toran, Tanak, Rabbin,  Jerusalem, Klagomuren, Synagoga, Sabbat, Koscher, Bar Mitsva, Bat Mitsva, Ortodoxa, Reforma, konservativa.

1.     Berätta varför Mose anses vara judendomens skapare, d v s vad gjorde Mose som var så speciellt?

Moses ledde sitt folk ut ur Egypten och bort från slaveriet (röda havet delade sig). Han tog folket till Kaanansland det som idag är Israel och Palestina.
Moses tog emot de tio budorden, levnadsreglerna. (på stentavlor var dom skrivna)
Moses ingick förbund med Gud och lovade att hans folk skulle leva efter gudslagar. Moses folk skulle då bli skyddade och välsignade av Gud.



2.     Vilka är judendomens heliga texter?
TORAN(lagen & läran)= De fem Moseböckerna(gamla testamentet)här står det om Moses, om de tio budorden, skapelsen= Adam & Eva, Kain & Abel = bråkande bröder, Syndafloden = Noa,
NEVIIM= Profeterna, här berättas det av profeter vad som skedde med Israeliterna Moses folk efter att de bosatt sig i Kaanansland. Några det står om är David, Salomon
KETUVIM= De heliga skrifterna
TALMUD= Förklarar toran muntligt, talmud är ingen skrift.
Namnet på den judiska ”Bibeln” TANAK
Viktigt att komma ihåg!!!!  TORAN, TANAK



3.     Varför är Jerusalem viktigt för judar?

Judarna anser att Gud är närvarande i Jerusalem
Här fanns Salomons tempel där Judarna dyrkade Gud. Templet har förstörts och idag finns bara en del av muren kvar, klagomuren. Judarna ser Jerusalem som sin huvudstad och som den enda stad där det kan finnas ett Judiskt tempel. Judarna tror att det skall byggas ett nytt tempel den dagen messias kommer till jorden.

4.     Vad heter judarnas heliga byggnad? Vad används den till?

Synagoga. I synagogan möter Judarna Gud i bön. Gudstjänster brukar hållas i synagogan, särskilt på sabbaten som är judarnas vilodag då inget arbete får utföras. Vid gudstjänsten läser man ur Tora, lyssnar till någon som talar om texterna, ber och hyllar Gud.



5.     Beskriv judarnas gudssyn, d v s hur uppfattar de gud?

Du skall inga andra gudar hava bredvid mig. Judarna har bara en Gud. Gud är skaparen, allvetande och allsmäktig. Gud är den som styr i historien. Gud är också väldigt helig. Gud älskar människan. Gud har valt judarna till sitt eget utvalda folk.



6.     Vilken mat anses vara koscher?

Kosher mat det vill säga mat som är tillåten/ren är kött från däggdjur med kluvna hovar och som idisslar tex ko. Fisk med fjäll. Djuren skall vara slaktade på ett rituellt speciellt sätt.



7.     Vilken mat får en troende jude inte äta?

Man äter ej griskött, skaldjur, eller blod, man får inte blanda kött och mjölk.



8.     Vad händer under sabbaten? Varför firar judar sabbat?

Sabbaten varar från fredagskväll till lördagskväll. Sabbaten börjar med att familjen haar en fin middag tillsammans på fredagskvällen. Sabbats middagen går till så att man tänder sabbat ljusen. Fadern i familjen välsignar barnen sedan läser han en bön över en bägare med vin och två flätade bröd. Familjen äter och sjunger andliga sånger.
På lördagen går familjen till synagogan på gudstjänst som pågår i 2-3 timmar. Folk kommer och går som dom vill under gudstjänsten.
Sabbaten firas för att man skall komma ihåg allt gott Gud har gjort. Man firar Sabbat för att umgås med familjen och för att helga en vilodag.



9.     Ge exempel på någon rit som utförs och beskriv den (finns under rubriken ”Sorg och fest”).

Bar Mitsva = är en rit inom judendommen. Bar mitsva firas när en pojke har blivit tretton år och anses som vuxen och mogen. Han får läsa veckans avsnitt i TORAN i synagogan. Bar Mitsva betyder budets son.
Bat Mitsva är detsamma men för tjejer.
Nä Bar mitsva och Bat Mitsva är genomfört så förväntas dom följa den judiska lagen som en ansvarsfull vuxen.
Omskärelse = Pojkar blir omskurna åtta dagar efter födseln.



10. Vilka olika inriktningar finns? Vad är det som skiljer dem åt?

Ortodoxa judar
Konservativa judar
Reform judar

Ortodoxa judar = Lyder och följer alla regler som står i Toran

Konservativa judar = Dom är friare och följer inte alla gamla regler från Toran. Tex så får män och kvinnor sitta på samma sida i synagogan.

Reform judar = Dom är mer moderna dom tycker inte att reglerna i Toran är så viktiga. Dom tycker att man skall anpassa sig till det moderna samhället man lever i .
Det är viktigaste är hur man beter sig mot andra människor.

Viktigt: Moses, Toran, Tanak, Jerusalem, Klagomuren, Synagoga, Sabbat, Koscher, Bar Mitsva, Bat Mitsva, Ortodoxa, Reforma, konservativa.



2 kommentarer: